דאגות לגבי הבגדים של שיין עוררו לא מעט ויכוחים, במיוחד לאחר שחקירות שונות חשפו כימיקלים מסוכנים בחלק מהמוצרים שלהם. למרות שאין ראיות סופיות הקושרות את הבגדים של שיין ישירות לסרטן, ישנם מקרים מתועדים של חומרים רעילים החורגים מהמגבלות החוקיות המדגישים חששות בטיחותיים רציניים עבור הצרכנים.
סקירה מקוצרת
חקירות וממצאים – האם בגדי שיין בטוחים ללבישה?
במאי 2024, הרגולטורים שבדרום קוריאה זיהו רמות לא בטוחות של פתלטים במוצרי שיין מסוימים. פתלטים, המשמשים בדרך כלל להגברת הגמישות של פלסטיק, ידועים בהשפעותיהם הבריאותיות המזיקות, כולל שיבושים אפשריים במערכת הרבייה.
באופן דומה, דוח משנת 2021 של ה-CBC Marketplace של קנדה חשף כי ז’קט לפעוטות של שיין הכיל כמעט פי 20 מהרמה המותרת בחוק של עופרת. עופרת היא רעלן עצבי מוכר הקשור לבעיות התפתחותיות, במיוחד אצל ילדים.
חשיפה לכימיקלים כמו עופרת ופתלטים במוצרי צריכה דיי מדאיגה. עופרת שנחשבת למתכת כבדה, ידועה בהשפעותיה הנוירוטוקסיות, בעוד שפתלטים נקשרו להפרעות הורמונליות. למרות שהכימיקלים הללו אינם קשורים באופן סופי לסרטן במוצרים של שיין, נוכחותם בבגדים מעלה דגלים אדומים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) הזהיר בעקביות מפני הסיכונים הבריאותיים של כימיקלים מסוכנים בפריטים יומיומיים.
תגובתה של שיין ופעולה רגולטורית בתגובה לממצאים אלו
שיין הבטיחה לטפל בבעיות בטיחות הבגד על ידי הסרת מוצרים מושפעים ובדיקת תהליכי שרשרת האספקה שלה. עם זאת, תקריות שחוזרות על עצמן מצביעות על בעיות עמוקות יותר במודל האופנה המהירה, שבו ייצור מהיר מאפיל לעתים קרובות על בדיקות בטיחות מחמירות.
מה צרכנים יכולים לעשות?
כדי למזער את הסיכונים שיכולים להיות, מומחים ממליצים לכבס בגדים חדשים כדי להסיר כימיקלים ברמת פני השטח ולהישאר ערניים להחזרת מוצרים או אזהרות בטיחות. להיות צרכן מושכל – במיוחד עם מותגים העומדים בפני בדיקה – יהיה משהו חיוני בשביל לשמור על הבריאות שלנו.
מחשבות אחרונות…
אמנם לא כל מוצר שיין הוא בעייתי, אך אין להתעלם מנוכחותם של חומרים מזיקים בחלק מהפריטים שלהם. על הצרכנים לשקול את סבירות ה’אופנה המהירה’ מול הסיכונים הבריאותיים הפוטנציאליים הקשורים לנוהלי בטיחות מפוקפקים. שמירה על ערנות ותיעדוף בחירות מושכלות יכולות לעשות את כל ההבדל בניווט בנוף הזה שלרוב קשה לא להיות חלק ממנו.