בעולם האופנה בת קיימא, אנו רואים עלייה ניכרת של גל חדש של מעצבים, שמקדישים עצמם לא רק בעניין של אי ביזבוז פסולת אלא הם גם מחיים את המורשת התרבותית שלהם באמצעות העיצובים שלהם. באמצעות תהליך חדשני של ‘upcycling’, הם יוצרים והופכים את הטקסטיל והבגדים המושלכים לפריטים אופנתיים שאשכרה מסמלים הצהרה אופנתית מסוגננת.
סקירה מקוצרת
מיזוג מסורות בולגריות עם בגדי ספורט ברי קיימא
דוגמה בולטת אחת, היא המותג Chopova Lowena שמקורו בבריטניה, הוא ידוע בשילוב הייחודי שלו של פולקלור בולגרי (סגנון מסורתי מהתרבות הבולגרית) עם אסתטיקה ספורטיבית ופאנקית. המותג מייעד מחדש באופן יצירתי חומרים ממוחזרים וחומרים מתים כמו ציפיות וסינרים לחצאיות ובגדי ספורט תוססים עם קפלים, העיצובים הללו משקפים חיבור עמוק לשורשים תרבותיים ובמקביל המותג עצמו גם דוחף את הגבולות הללו שיש בעיצוב אופנה מסורתי.
גישת היוקרה של ק’ווין גרמנייה לאופנה ממוחזרת
באופן דומה, המעצב השוויצרי ק’ווין גרמנייה מתמקד במיחזור יוקרתי, תוך שימוש בחומרים כמו גבישי סברובסקי ממוחזרים כדי לייצר בגדים זוהרים ומודעים לסביבה (גבישי סברובסקי הם גבישים בחיתוך מדויק המשמשים לפריטי קישוט אופנתיים). הגישה של גרמנייה עוסקת בשילוב של סגנונות אופנה עילית יחד עם קיימות, עם כל זאת, הוא לא מקדם בכבדות באופן שיווקי את היצירות שלו כידידותיות לסביבה, מה שמאפשר לו להתמקד בעיקר בתכונות האסתטיות והאומנותיות של העיצובים שלו.
הצהרה מחדש: חדשנות קיימות באופנה בצפון אמריקה
בצפון אמריקה, הקצה השני של הכדור, ישנם מעצבים חדשניים כמו Hannah M. Le הנמצאים בחזית תנועת האופנה בת קיימא, שיוצרים פלטפורמות כמו הפלטפורמה “רי-סטייטמנט” (באנגלית – RE.STATEMENT) שנחשבת לשוק מקוון ענק שהחוויה שם היא יותר מסתם מרכז קניות, זהו ממש מרכז תוסס שמפגיש למעלה מחמישים מעצבים עצמאיים המחויבים לעניין ה-upcycling. כל מעצב ב”רי-סטייטמנט” מציע פריטים ייחודיים ומיוחדים במינם, תוך כדי שהוא הופך את החומרים הממוחזרים לאופנה מסוגננת ממש כמו שהיא מייצגת את האחריות הסביבתית.
אחד מהפוסטים שהעלו בדף האינסטגרם של RE.STATEMENT
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הפלטפורמה המדהימה הזאת לא רק מטפחת קהילה של מוחות יצירתיים שמתעדפים פרקטיקות ידידותיות לסביבה, אלא היא גם פונה לצרכנים המחפשים ביגוד ייחודי כזה שמיוצר בצורה אתית ומתחשבת בסביבה שלנו. היוזמה המדהימה הזו מהווה צעד משמעותי קדימה בתעשיית האופנה, המשלבת סגנון יחד עם קיימות באופן כזה שפונה לצרכן המודע.
סטלה מקרטני – יוקרה פורצת דרך באופנה בת קיימא
עוד התפתחות אחת מרגשת שמצאנו בתחום האופנה המחודשת היא המעורבות הגוברת של מותגי אופנה וסלבריטאים שנמצאים בקו המיינסטרים בקידום ואימוץ פרקטיקות ברות קיימא. דוגמה טובה היא סטלה מקרטני, שנחשבת לדוגלת ותיקה באופנה בת קיימא, היא ממשיכה לשלב חומרים ידידותיים לסביבה כמו כותנה אורגנית ובדים ממוחזרים בקולקציות היוקרה שלה.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
עבודתה של מקרטני מדגישה כי אופנה יוקרתית יכולה להיות גם יוקרתית וגם אחראית לסביבה, בתוך כל היופי הזה שהיא נותנת לעולם היא גם כנראה מציבה סטנדרט גדול עבור מותגים אחרים בתוך התעשייה.
בנוסף לכך, העניין הגובר של הצרכנים באופנה אתית הוביל באופן משמעותי לעליית מודלים עסקיים חדשים שמתעדפים קיימות. חברות כמו ‘הברדש’ (באנגלית Haverdash) המציעות שירות השכרת בגדים שמאריך את חיי הבגד ומפחית בזבוז. שירות זה מאפשר לצרכנים ליהנות ממגוון סגנונות מבלי לתרום למחזור האופנה המהירה, מה שמדגיש את המעבר לדפוסי צריכה ברי קיימא יותר.
מבט אל העתיד – אופנה בת קיימא
ככל שהתעשייה מתפתחת, העתיד של האופנה בת קיימא נראה מבטיח מתמיד. חידושים בטכנולוגיית מיחזור טקסטיל, כמו אלו שפותחו על ידי חברות כמו Worn Again Technologies, הופכים את זה לקל במיוחד וכמובן ליעיל יותר באופן מיחזור הטקסטיל בקנה מידה גדול יותר. התקדמות זו טומנת בחובה את הפוטנציאל האדיר שטמון בהפחתה של התלות של תעשיית האופנה בחומרים חדשים כל זמן קצר.
בנוסף לכך, ישנם גם יוזמות חינוכיות הנמצאות במגמת עלייה, כאשר מוסדות מסויימים משלבים קיימות בתוכניות הלימודים שלהם. גם בתי ספר לאופנה מלמדים כעת מעצבים עתידיים את החשיבות הגדולה של פרקטיקות ידידותיות לסביבה, בכך הם מבטיחים שהדור הבא של המעצבים מצויד להמשיך לדחוף את הגבולות של מה שאופנה בת קיימא יכולה להשיג.
אולי יעניין אותך גם: