בשטיח הגדול של היסטוריית האופנה, ישנם מעט שמות שזוהרים בבהירות כמו צ’ארלס פרדריק וורת’ (Charles Frederick Worth). המורשת של וורת’, הידוע בכינויו כ”אבי האופנה העילית”, היא עדות לחדשנות, אומנות ומסירות כזאת שנראת כבלתי פוסקת לאומנות. חוץ מזה שהשפעתו על עולם האופנה שלנו היא עמוקה מאוד היא גם מתמשכת עד היום ומציבה את הבסיס הגדול לבתי האופנה המודרניים שממשיכים לשלוט בתעשייה כיום.
סקירה מקוצרת
כמה עובדות מעניינות על צ’ארלס פרדריק וורת’
צ’ארלס, נולד ב-13 באוקטובר 1825 בבורן, לינקולנשייר, אנגליה. המסע שלו להפוך למעצב אופנה חלוצי החל בצניעות. בגיל 12 החל לעבוד בחנות בדים בלונדון, שם למד את יסודות המסחר של הטקסטיל ואת אופן עשיית הבגד. ב-1845 הוא עבר לפריז, שהיה אז מוקד אופנה מתפתח במיוחד, ושם השיג משרה ב-Gagelin שהיה בית בד יוקרתי. במקום הזה החלו כישרונותיו של וורת’ לפרוח. העיצובים החדשניים וההקפדה על הפרטים הקטנים שלו משכו את עיניהם של האליטה הפריזאית, ובתוך כך הכינו את הבמה להשפעה המהפכנית שלו על תעשיית האופנה.
בית האופנה הנחשב של וורת’
הצגת פוסט זה באינסטגרם
בשנת 1858, צ’ארלס פרדריק וורת’ עשה צעד דיי נועז בכך שהקים בית אופנה משלו, הוא קרא לו Maison Worth ומיקם אותו ברחוב רו ד’ה-לה פייקס 7 (7 Rue de la Paix) בפריז. המהלך הזה סימן את הולדתו של סגנון ההוט קוטור כפי שאנו מכירים אותו היום. בניגוד לבני דורו, ששימשו בעיקר כתופרי בגדים עבור אנשים עשירים, וורת’ הציג את הרעיון של המעצב כאמן. הוא יצר בגדים יוקרתיים בהתאמה אישית שלא היו רק נחשבים כבגדים אלא ממש כיצירות אמנות, סגנון הבגדים הזה שיצר הפגין באופן מוכח את היצירתיות והמומחיות שלו.
סלבריטאים של המאה הקודמת
אחת מלקוחותיו הבולטים של וורת’ הייתה הקיסרית אז’ני דה מונטיז’ו (ידועה גם בתור אשתו של נפוליאון השלישי). הביקוש שלה גרם לזינוק אדיר עבור וורת’, ועזר לו להפוך את העיצובים שלו למבוקשים מאוד בקרב בני המלוכה והאצולה האירופית. התמיכה של הקיסרית אז’ני ליצירותיו של וורת’ שינתה לגמרי את כללי המשחק, ובתוך כך חיזקה את המוניטין שלו כמעצב האופנה המוביל של אותה תקופה.
הקיסרית בעצם לא הייתה רק לקוחה אלא גם מוזה עבור וורת’. טעמה המעודן והערכתה לבדים יוקרתיים ועיצובים מורכבים סיפקו את הקנבס המושלם לחזון האמנותי שלו. לשיתוף הפעולה הזה בין וורת’ והקיסרית היה אפקט של אדווה ברחבי תעשיית האופנה בעולם כולו. עיצוביו קבעו טרנדים נחשבים וסטנדרטים מסויימים, ובתוך כך השפיעו באופן עמוק על הסגנונות של אותה תקופה וביססו את סגנון האופנה העילית כסמל של תחכום ואלגנטיות.
שמלות מתוך קולקציה בהשראת האיש המהפכני הזה
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
ההשפעה על עולם האופנה העכשווית
בוודאי אין להכחיש את ההשפעה של צ’ארלס פרדריק וורת’ על האופנה העכשווית של ימינו. עבודתו הגאונית הניחה את היסודות הבסיסיים לבתי אופנה המודרניים. מעצבים כמו קרל לגרפלד, ג’ון גליאנו ואפילו וירג’יל אבלו שאבו השראה מהגישה המהפכנית של וורת’, תוך המיזוג של המיומנות של מסורת עם מודרניות כדי ליצור יצירות אופניות ייחודיות ונצחיות.
קחו למשל את קארל לגרפלד, האיש הזה החיה את שאנל בכך שהחדיר לה אופי מודרני תוך שימור הקסם הקלאסי שלה, דבר זה בוודאי מהדהד בתוך הפילוסופיה של וורת’ באופן הזה של מיזוג הישן עם החדש. לעומת זאת ג’ון גליאנו, במהלך כהונתו בדיור נודע בזכות המצגות האמנותיות שלו, ששיקפו את אמונתו של וורת’ בעניין של המעצב שנחשב כאמן. ובל נשכח את וירג’יל אבלו, שבאמצעות עבודתו בלואי ויטון ואוף-ווייט, פרץ את הגבולות על ידי שילוב בגדי רחוב באופנה עילית, תוך השיקוף של רוחו החדשנית של וורת’.
אחרי דוגמאות אלו אפשר לראות בבהירות את המסירות של צ’ארלס פרדריק וורת’ לאומנות ולעיצוב אישי שניכרת באופן ייחודי למדיי בהסתכלות על המעצבים הללו, כיצד הם ניגשים לקולקציות שלהם. תשומת הלב הקפדנית של לגרפלד לפרטים הקטנים, יצירותיו הדמיוניות והמשוכללות של גליאנו, והדגש של אבלו על אינדיבידואליות והתאמה אישית, כל אלו מקורם בעקרונות שצ’ארלס פרדריק וורת’ קבע במאה ה-19. מורשתו בוודאי ממשיכה לעצב את תעשיית האופנה שלנו גם היום, ומדגישה את הכוח המתמשך שיש ביצירתיות בעולם העיצוב.
ומה למדנו מכל זה?
תרומותיו של צ’ארלס פרדריק וורת’ לעולם האופנה שלנו הן כאלו שפשוט אי אפשר למדוד. כאיש שכונה ‘אב האופנה העילית’, הוא חולל מהפכה אדירה בתעשייה עצומה שעד היום יש לה השפעה גדולה על העולם. על ידי תפיסת חשיבותו של תפקיד המעצב וביסוס סטנדרטים מסויימים שממשיכים להגדיר את האופנה העילית. המורשת שלו היא לא רק סתם הערת שוליים היסטורית אלא השפעה חיה, נושמת ובועטת שמעצבת מגמות ופרקטיקות אופנה עכשוויות.