בעוד שתעשיית הדוגמנות מתוארת לעתים קרובות כעולם מלא בזוהר והתרגשות, יש צד נסתר שלרוב לא מדברים עליו. מתחת לניצוץ והפיתוי, דוגמניות נתונות ללחצים עזים שיכולים להשפיע באופן משמעותי על בריאותם הנפשית והפיזית שלהן. במאמר זה הבאנו לכם את האתגרים הפחות מוכרים, תוך שימוש בתובנות מסיפורים עדכניים (של ימינו) וחוויות אישיות ששותפו מאנשי התעשייה.
סקירה מקוצרת
הלחץ לשמור על גוף אידיאלי – הצד האפל של תעשיית הדוגמנות
אחד הלחצים המשמעותיים ביותר שעומדים בפני דוגמניות הוא הדרישה המתמדת לשמור על מבנה גוף וגודל ‘אידיאלי’. לחץ זה אינו רק לא ריאלי אלא גם מזיק, ומוביל להפרעות אכילה ולבעיות בריאותיות אחרות. על פי דיווח של ה-BBC, דוגמנית לשעבר, שבחרה להישאר בעילום שם, סיפרה על החוויה שלה שקיבלה הוראה להרזות למרות שמשקלה כבר היה מתחת לממוצע. היא התבשרה שהמותניים שלה “גדולים מדי”, הערה שדחפה אותה לפתח מערכת יחסים מזיקה עם אוכל ופעילות גופנית.
מאבקים בבריאות הנפש
לעתים קרובות מתעלמים מהמאבקים בבריאות הנפש שעימם מתמודדות הדוגמניות. ה”גרדיאן” דיווח לאחרונה על השיעורים הגבוהים של דיכאון וחרדה בקרב דוגמניות. הלחץ להיראות מושלמת כל הזמן, יחד עם חוסר היציבות של העבודה שמי יודע אם אותה דוגמנית תמשיך לדגמן אם היא לא תקשיב להוראות הנ”ל, עלול להוביל לבעיות נפשיות חמורות. דוגמניות מרגישות לעתים קרובות מבודדות וחסרות תמיכה, מה שמוביל לתחושה של מישהי הכלואה במעגל של בדיקה וביקורת מתמדת.
ניצול והתעללות בתעשיית הדוגמניות
ניצול והתעללות נפוצים למרבה הצער בתעשיית הדוגמנות. ה”ניו יורק טיימס” דיווח בזמן הקורונה על מקרים של ניצול מיני שבהם דוגמניות נכפו למצבים לא הולמים, לעתים קרובות במסווה של “אמנות”. פרקטיקות ניצול שכאלה אינן מורגשות לעתים קרובות בגלל חוסר איזון הכוחות בתוך התעשייה. דוגמניות שותקות לעתים קרובות, מחשש שהבעת חוויותיהן עלולה לסכן את הקריירה שלהן.
הצורך בשינוי
תעשיית הדוגמנות זקוקה מאוד לשינוי. יש להגן על הדוגמניות ולתמוך בהם, במקום לנצל וללחוץ אותן. התעשייה צריכה להתרחק מטכניקות יופי מזיקות לכיוון תדמית מכילה ובריאה יותר של יופי. הגיע הזמן לשפוך אור על הצד האפל של הדוגמנות ולפעול ליצירת סביבה בטוחה ובריאה יותר לדוגמניות שבסך הכל משתדלות לעשות את הטוב ביותר.
בעוד שהלחצים העומדים בפני דוגמניות הם עצומים ולעתים קרובות מתעלמים מהם, חשוב לזכור שהנושאים הללו אינם בלעדיים לתעשיית הדוגמנות. בתחומים שונים, אנשים מתמודדים עם לחצים דומים, אפילו פוליטיקאים מתמודדים עם לחץ הגובר להוכיח את ערכם, כפי שדווח על ידי ‘טיימס דיילי’ (TimesDaily). החוט המשותף הוא הצורך של תעשיות לתעדף את עצמם על פני הכלה של אותם אנשים שהם הפנים של המערכת.
הצד האפל של תעשיית הדוגמנות הוא תזכורת מוחלטת לצורך בשינוי, לא רק בתעשיית האופנה, אלא בכל המגזרים שבהם אנשים נתונים ללחץ וביקורת. הגיע הזמן להעביר את המיקוד מציפיות לא מציאותיות לקידום בריאות, רווחה וכבוד כדי שנוכל להמשיך גם לעבוד וגם להישאר בריאים ושמחים.