זארה, שחקן מרכזי בתעשיית האופנה המהירה, הידועה בטביעת הרגל הסביבתית המשמעותית שלה, הכריזה לאחרונה על יעדי קיימות שאפתניים. עם זאת, המבקרים מציינים כי השגת יעדים אלו עשויה להיות מאתגרת בשל ההסתמכות המובנית של התעשייה על ייצור בעלות נמוכה, באיכות נמוכה ובנפח גבוה.
האם אופנה מהירה יכולה להאט?
חברת האם של זארה, אינדיטקס (Inditex) חשפה תוכנית שתאפשר לצמצם בחצי את הפליטות הגז שלה עד 2030 ולהשיג אפס פליטות נטו עד 2040. החברה שואפת גם לעבור לחומרים עמידים יותר ושיהיו גם ניתנים למחזור. מהלך זה נתפס כמעבר לעבר מודל עסקי מעגלי, שבו נעשה שימוש חוזר בחומרים ומתחדשים במקום כזה שמושלך. עם זאת, המשך נפח הייצור הגבוה של החברה מעלה שאלות ותהיות לגבי כדאיותם של כיוונים אלו.
הרחבת תעשיית האופנה המהירה
תעשיית האופנה המהירה ממשיכה להתרחב אפילו שהפורום הכלכלי העולמי זיהה כ’המזהם השלישי בגודלו’ בעולם בשנת 2021. מותגים כמו שיין ואופנת נובה (Fashion Nova) צברו פופולריות באמצעות המדיה חברתית, והאיצו עוד יותר את מחזור הייצור והצריכה. על פי מחקר בריטי מתקופת שנת 2015, רוב פריטי הלבוש נלבשים רק שבע פעמים לפני שהם נזרקים.
התוכנית החדשה של זארה כוללת שימוש ב-40% חומר ממוחזר, 25% גידולים מעובדים הידידותיים לסביבה, ו-25% “חומרים מהדור הבא” שבהם אינדיטקס משקיעה. עם זאת, מומחים חוששים שהתמריצים הכספיים ומגבלות הזמן עלולים לפגוע ביכולת החברה לעמוד ביעדים אלו.
הנציבות האירופית מגבשת כללים חדשים המחייבים מותגי אופנה לייצר בגדים בשיטות ידידותיות לסביבה תוך כדי לקיחת אחריות להשפעתם הסביבתית. תקנות אלו כוללות תוכניות אחריות יצרן מורחבת (EPR), אשר הופכות את היצרנים אחראים על המחזור המלא של המוצרים שלהם, כולל ניהול פסולת.
למי שלא יודע מה הכוונה ל-EPR, אז המשמעות היא – “Extended Producer Responsibility” (‘אחריות יצרנים מורחבת’), זוהי גישה של מדיניות סביבתית שבה ניתנת ליצרנים אחריות משמעותית לטיפול או לסילוק מוצרים שלאחר הצריכה.
בקנדה, אין כרגע תוכניות EPR לטקסטיל. ניהול הפסולת במדינה מטופל ברמה פרובינציאלית או עירונית, עם מעט הרמוניזציה בין המחוזות. ההערכה כיום היא שייקח לקנדה כעשר שנים להקים תוכנית EPR לטקסטיל.
כאשר חברות כמו זארה שואפות לצמצם את ההשפעה הסביבתית שלהן, מתגלה מכשול חדש בתעשיית האופנה והוא “אופנה מהירה מאוד“. מותגים כמו אופנת נובה, שיין וחברת בוהו מוציאים אלפי עיצובים חדשים מדי יום, ובכך מעצימות את הנטל הסביבתי של התעשייה.